Strona główna
Dom
Tutaj jesteś

4 desery na lato w pucharkach deserowych

14 lipca 2022 desery na lato

W wakacje przede wszystkim cieszymy się słońcem, zielenią, widokiem rozgrzanej wody. Uzupełnienie tych wszystkich rzeczy mogą jednak stanowić także desery na lato. Czasem lekkie i orzeźwiające, a czasami odrobinę cięższe i na orientalną modłę mocno słodkie. W dzisiejszym tekście przedstawiamy kilka propozycji na łakocie serwowane w pucharkach.

1. Zamrożony mus z truskawek

Truskawki posiadają unikalny smak. Na ich popularność składa się również jednak fakt, że dostępne są jedynie przez krótki czas w roku – pod koniec czerwca i na początku lipca. I właśnie ze względu na niską dostępność na początku lata chcemy się nacieszyć truskawkami jak najmocniej. We wszystkich możliwych postaciach. Mus z truskawek jest wyjątkowo łatwy do przyrządzenia np. w pucharkach deserowych.

  1. Owoce należy wyszypułkować i ewentualnie pokroić.
  2. Następnie musimy je wrzucić do blendera i dodać jogurt.
  3. Składniki blendujemy.
  4. Przelewamy do pucharków.
  5. Wstawiamy do zamrażarki

Opcjonalnie po lekkim stężeniu mus możemy polać po wierzchu roztopioną czekoladą i ponownie zamrozić.

2. Zabaglione z poziomkami

Przede wszystkim należy odpowiedzieć na pytanie, co to jest zabaglione. Otóż ten deser można określić jako ekskluzywny kogel mogel z dodatkiem wina. Tę włoską potrawę rzeczywiście wyrabia się odrobinę podobnie do łakoci z czasów naszego dzieciństwa.

  1. W pierwszej kolejności musimy oddzielić białka od żółtek.
  2. Te ostatnie ubijamy z dodatkiem cukru – aż zbieleją.
  3. Żaroodporne naczynie z żółtkami ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą.
  4. Dodajemy wino – preferencyjnie prosecco.
  5. Kontynuujemy ubijanie.

W dalszej kolejności pozostaje nam jedynie dodanie poziomek i nałożenie delikatnej pianki do pucharków. Więcej na temat tych ostatnich można przeczytać w tekście: Pucharki na desery – 5 najlepszych pomysłów na pyszny podwieczorek.

deser letni

3. Wielobarwne galaretki (ze świeżymi owocami)

Lato kojarzy nam się przede wszystkim z kolorami. I często mamy ochotę widzieć je nie tylko w krajobrazie, ale na talerzu (a właściwie w tym wypadku – w pucharku). Świetny pomysł na letni deser to wielobarwne galaretki w przezroczystych naczyniach. Możemy sprawić, że nasze słodkie danie będzie jednocześnie czerwone jak wiśnie, zielone jak trawa i żółte jak słońce. Galaretki naturalnie musimy przygotować osobno i nalewać je do naczyń stopniowo. Przed dodaniem drugiej warstwy, trzeba poczekać, aż pierwsza zastygnie. Oczywiście dla dodania rześkości, do galaretek warto wkroić owoce:

  1. Jabłka do warstwy żółtej
  2. Wiśnie do warstwy czerwonej
  3. Do zielonej agrest albo kiwi (które technicznie rzecz ujmując, też jest odmianą agrestu)

4. Panna Cotta z musem owocowym

Panna cotta to kolejny deser rodem ze słonecznej Italii. Jest relatywnie ciężki, ale jednocześnie podaje się go na chłodno. Nie są to lody, ale jednocześnie zimne kęsy prześlizgujące się po podniebieniu mogą dać sporo orzeźwienia. Aby przyrządzić to słodkie danie, musimy:

  1. Rozpuścić żelatynę.
  2. Zeskrobać do niej wiórki z laski wanilii.
  3. Do osobnego rondelka wlać kremową śmietanę.
  4. Dodać cukier.
  5. Podgrzewać i mieszać.
  6. Po czasie dolać przygotowaną wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
  7. Przelać do pucharków.
  8. Wstawić do lodówki.

Panna cotta sama w sobie jest przepyszna. Stałe uzupełnienie jej smaku stanowią jednak polewy z różnego rodzaju musów owocowych – najlepiej przygotowanych na świeżo. Jeśli pominiemy element zamrażania, do stworzenia sosu możemy posłużyć się instrukcją z podpunktu pierwszego.

Redakcja smart4living.pl

Dbamy o to, aby treści prezentowane w serwisie były wartościowe, rzetelne i pomocne dla naszych czytelników. Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy do regularnego odwiedzania Smart4Living.pl Wspólnie tworzymy przestrzeń, w której każdy znajdzie interesujący temat dla siebie.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

pompy ciepła
klimatyzatory domowe
żaluzje zewnętrzne

Jesteś zainteresowany reklamą?

żaluzje zewnętrzne